09 juni 2010

Vidöppen hjässbjudning

Har redan fått frågor både här på bloggen såg jag nu, men även i andra forum vad vidöppen hjässbjudning är, så här kommer lite info som jag tagit från babyboom.nu och 9manader.nu.

Framstupa kronbjudning
Den allra vanligaste bjudningen är framstupa kronbjudning (kronan = lilla fontanellen bak kommer först), den är den mest fördelaktiga bjudningen där huvudets diameter är som minst. Barnets rygg ligger mot mammans mage och hakan är nedböjt mot bröstet. Ungefär 95% av alla barn föds på så sätt.

Vidöppen kronbjudning
Vidöppen kronbjudning innebär att huvudet är roterat 180 grader. Barnet kommer ut med ansiktet vänt emot blygdbenet. Kvinnan får ofta ont i ryggen när barnet trycker neråt. Förlossningen kommer igång långsamt och barnet kan rotera så sent som i utdrivningsskedet. 5% vänder sig inte alls.
Ibland har bebisen huvudet bakåtböjt, det föds då i hjässbjudning. Det finns inga säkra orsaker till att barnet föds i hjässbjudning men man har sett ett samband med stora barn, avlång huvudform hos barnet i kombination med antropoid (oval) bäckenform samt om barnet är litet och bäckenutrymmet stort.

Viggo föddes alltså i vidöppet med hjässbjudning, i danmark kallar man tydligen bebisar som föds så för stjärntittare, eftersom de ligger och tittar på stjärnor när de föds (=ansiktet uppåt). Lite sött tycker jag =)

6 kommentarer:

Unknown sa...

Så fint :-) Tack för att du förklarade!

Unknown sa...

Hur går det för er lilla familj nu? Vad tycker Alva om att vara storasyster? Och hur mår Viggo och pappa Mikael?

Maria sa...

Viggo stjärntittaren :). Blev så nyfiken så jag fick kolla i mina förlossningspapper igen Emil han var vanlig han kom ut via framstupa kronbjudning men med handen på kinden :). Kan man göra sig större så! Hållertummarna för att lägenhetsförsäljningen går bra nu! Massa kramar från oss

Jessica sa...

Aj, säger jag...

Elena sa...

Elliotth äe också en stjärnskådare, antagligen därför det va så jobbigt att få ut honom :o)

Unknown sa...

På portugisiska brukar man säga om den som har tur i livet att "hen föddes med röven mot månen". Det vill säga att om man fortfarande lever efter att vara född med sätesbjudning (rumpan först) så är man född med tur i livet!